Kasteelplaats Huys Hengelo

Hengelo, Overijssel

Openingstijden
Kasteelplaats hele dag toegankelijk
Entree

Vrij toegankelijk

Adres

Achter Bornestraat 5

Hengelo

ARCHEOLOGISCHE KASTEELPLAATS

Onderdeel Archeotrail

Van 12:30-13:30 uur zullen Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout op locatie zijn om een masterclass archeologie te geven. Deelname is kostenloos. Kom op tijd er wordt stipt om 12.30 uur gestart.

Er is ter plekke een kunstwerk in de vorm van een watereiland geplaatst die de contouren aangegeven van Huys Hengelo.

Bijzonderheden

Ter plaatse is een informatiebord. 

Middenin de moderne woonwijk Thiemsland vlak bij het centrum van Hengelo bevinden zich archeologische restanten van de Hof te Hengelo en de 16de eeuwse havezate Huys Hengelo, gebouwd door een jongere broer van de heer van Twickel. Adolf August baron Mulert werd in 1801 de laatste heer van Hengelo en werd in 1832 begraven op de begraafplaats bij de voormalige huiskapel van Huys Hengelo. Het kasteel is dan al verdwenen want omstreeks 1821 werden de laatste resten van Huys Hengelo gesloopt en verkocht.
Op het terrein verrees de fabriek van HEEMAF. Na de sloop van de fabriek werd het terrein gesaneerd en in 1995/96 archeologisch onderzocht. De grachten van voor- en hoofdburcht werden daarna in het zicht gebracht. In 2012 is het hoofdgebouw gevisualiseerd in de vorm van het kunstwerk: "watereiland" van Jeroen Hoogstraten. Een pompsysteem creëert een eb- en vloedprincipe, waarmee twee lagen in de tijd zichtbaar worden. Naast contouren van de verdwenen 16e-eeuwse havezate, komen bij een lagere waterstand de kamers van het 18e-eeuwse huis, dat daar later heeft gestaan, in beeld.