Kasteel Doorwerth

Doorwerth, Gelderland

Openingstijden
11.00 - 17.00 uur (laatste toegang kasteel 16.00 uur)
Entree

volwassenen: € 9,50
t/m 18 jaar: € 5,25
donateurs GLK en museumkaart gratis

Contact

026 33 97 406

www.glk.nl/doorwerth

Adres

Fonteinallee 2b

6865 ND Doorwerth

  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden

De vroegere bewoners vertellen over hun tijd op het kasteel.

Vrijwilligers nemen u mee door de historische moestuin en vertellen allerlei interessante weetjes over de tuin en vergeten groenten.  Ook de bijenstal bij de boomgaard is open voor publiek tussen 12.00 en 16.00 uur. Imkers vertellen hier over de bijen en hun verzorging.

Theaterzanggroep Schudden voor Gebruik speelt de première van de familievoorstelling Gruwelijke Rijmen, waarin schrijver Roald Dahl korte metten maakt met zes sprookjesklassiekers op zijn eigen, onnavolgbare wijze. Het is een vrolijke familievoorstelling van 40 minuten voor jong en oud. Aanvang: 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Let op: hiervoor is reserveren noodzakelijk

Bijzonderheden

Parkeergelegenheid naast de oprijlaan
Niet toegankelijk voor mindervaliden
Reserveren voor voorstelling is noodzakelijk

Het eerste kasteel Doorwerth was waarschijnlijk in hout gebouwd en werd tijdens een belegering in opdracht van de bisschop van Utrecht in 1260 in brand gestoken. Wijs geworden werd het kasteel daarna in steen herbouwd, maar opnieuw moest een heer van Dorenweerd meemaken dat zijn kasteel werd belegerd. Weer twintig jaar later, het kasteel was inmiddels dubbel zo groot geworden, werd het in leen opgedragen aan de Gelderse hertog. Dat bood enige bescherming.
In de zeventiende eeuw bewoonde Johan van Obbendorf het kasteel: hij bekleedde vele belangrijke functies maar zijn levensstijl sloot niet aan op zijn financiën. Het gevolg was dat hij zijn kasteel aan zijn schuldeisers moest verkopen. De latere eigenaren woonden lang niet allemaal op Doorwerth en na de dood van baron Van Brakell bleef het zelfs leegstaan. In 1909 kocht Fredric Hoefer het vervallen complex om het te restaureren. Een paar jaar later ging het als museumkasteel open voor publiek. De restauratie van Hoefer bleek vergeefs: bij de slag om Arnhem raakte Doorwerth zwaar beschadigd. Samen met de Geldersche Kastelen werd hard gewerkt aan de wederopbouw en is het kasteel in volle glorie te bewonderen.