Fraeylemaborg

Slochteren, Groningen

Openingstijden
12.00 - 17.00 uur
Entree

Volwassenen € 7,00
Knderen t/m 15 jaar € 2,50

Contact

0598 - 421568

www.fraeylemaborg.nl

Adres

Hoofdweg 30

9621 AL Slochteren

  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden

Pinksterevenement, georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange. Kampement met ruim 50 historisch geklede bewoners, met demonstraties, schijngevechten, wapenhandelingen en kanonschoten.  Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het Koetshuis.

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed. Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken, waaronder een geurig varken aan het spit. 

Kinderen kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de tachtigjarige oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp. 

In de filmzaal in het Koetshuis draait de film “Oorlog tussen borg en schans van Slochteren”.De Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange zet een 16de-eeuwse kampement op. Beleef schijngevechten en wapenhandelingen, kanongebulder, varken aan het spit en mooie oude kostuums. 

Bijzonderheden

Naast het landgoed zijn meerdere parkeerterreinen.

Op een eiland in het water staat de U-vormige Fraeylemaborg, waarvan de beide naar voren springende vleugels wit zijn gepleisterd. Hoog boven alles steekt de toren uit, die net niet in het midden staat. Op het voorplein staan het koetshuis en het schathuis, waarin vroeger het vee werd gestald. Het is nu een horecagelegenheid.

Ergens voor 1300 werd een eenvoudig steenhuis neergezet, waarschijnlijk op de plek van de huidige keuken, die nog enorm dikke muren heeft. Later kwam er voor het steenhuis een korte aanbouw en werd het huis zelf verlengd. Dit had ongeveer het formaat van het huidige langwerpige huis, maar toen begin zestiende eeuw Remmelt Fraylma eigenaar werd, transformeerde het steenhuis in een heuse borg. Het huis werd een statussymbool voor deze belangrijke hoofdeling en dat betekende een toren voor het huis en nog meer uitbreidingen. Ook de zoon en kleindochter van Remmelt lieten het huis verder verfraaien, maar ook grachten graven en weermuren bouwen. Dat betekent dat de borg nog echt een militaire functie vervulde. In 1680 kocht Henric Piccardt de borg. Hij was goed bevriend met stadhouder Willem III, van wie hij zelfs het geld voor de aankoop leende. Hij verhoogde de toren (status!) en liet een grote zaal bouwen. Achter het huis werd een geometrische tuin aangelegd met een lange as en aan weerszijde symmetrische perken en boompartijen. Piccardt gebruikte de Fraeylemaborg als uitvalsbasis voor jachtpartijen. De nazaten van Piccardt waren uit geldgebrek gedwongen de borg te verkopen. De nieuwe eigenaar, De Sandra Veldtman die een belangrijke provinciale bestuurder was, verbouwde het huis zodanig, dat de oude aanbouwen achter strakkere gevels en doorlopende daken kwamen te liggen en voegde luxueuze elementen toe, zodat het huis een nog imposantere indruk maakte. De tuin werd gewijzigd in een Engelse aanleg. In grote lijnen is zijn creatie nog steeds te bewonderen.