Kasteeltuinen Arcen

Arcen, Limburg

Openingstijden
10:00 - 18:00 uur
Entree

€ 17,00 (Museumkaart niet geldig)

Contact

077 4736010

www.kasteeltuinen.nl

Adres

Lingsforterweg 26

5944 BE Arcen

Koetsenparade
Presentatatie van tientallen historische rijtuigen, waaronder de oorspronkelijke en verlorengewaande koets van Kasteel Arcen.
De koets uit 1830 werd in 1917 door kasteelheer Wolff Metternich achtergelaten bij het Kasteel waarna hij tientallen jaren op de Kasteelhof stond totdat hij in de jaren ‘80 van de radar verdween. In 2013 werd de koets teruggevonden en begon een lange en intensieve renovatie.

Bijzonderheden

Parkeren op de bezoekersparkeerplaats

Ten noordoosten van Arcen lag in de middeleeuwen een kasteel, maar dat kasteel is allang verdwenen. Aan de andere kant van het dorp bouwde ergens na 1503 Reinier van Gelre een nieuw kasteel, dat dan ook het Nijenhuis werd genoemd. Een andere naam was Huys den Kamp, omdat het lag op de Kamp, het land van zijn vrouw. Reinier was een bastaard van de hertog van Gelre. In 1646 werd het kasteel bij de belegering van Venlo verwoest. De familie woonde toen tijdelijk in het poortgebouw, terwijl het kasteel werd hersteld. De bewoners waren nog steeds afstammelingen van Reinier, maar in 1779 werd het verkocht aan baron Von Wijmar tot Kirchberg en later aan graaf Wolff-Metternich. Hij gebruikte het kasteel nauwelijks. Nu is het U-vormige gebouw, dat nog steeds staat op de funderingen van zijn zestiende-eeuwse voorganger, eigendom van Het Limburgs Landschap.