Kasteel Vorden

Vorden, Gelderland

Openingstijden
11.00 - 17.00 uur, Vertel Evenement 12.00 - 15.00 uur
Entree

€ 12,00, inclusief audiotour

Contact

0575-550684

www.kasteelvorden.nl

Adres

De Horstenkamp 8

7251 AZ Vorden

Verborgen Verhalen Vertelevenement Locatie!
Schrijfster Martine Letterie leest voor over de jongeheer Maurits Ripperda die op verkenningstocht gaat rondom Kasteel Vorden.

Audiorondleidingen door huis.

Onderdeel fietsroute Bronkhorst - Vorden - Suideras

Het Rijksmonument kasteel Vorden is sinds een aantal jaren weer particulier bewoond. De kasteelvrouwe verzorgt rondleidingen door het historisch ingerichte kasteel, dat voor het eerst aan het begin van de veertiende eeuw in de bronnen voorkomt.

Het L-vormig gebouw heeft in de knik een traptoren. Aanvankelijk bestond het kasteel uit een vierkante toren, die later met zijvleugels is uitgebreid. Het kasteel is na een grote brand aan het einde van de zestiende eeuw hersteld en voorzien van grachten. In de zeventiende eeuw is een van de vleugels verlengd. De meeste vensters hebben kruiskozijnen met schelpvullingen terwijl in de toren nog een laatgotische trapspil te bewonderen is. In de noordelijke vleugel bevindt zich een bijzondere zeventiende-eeuwse schouw. Na eeuwenlang door verschillende families, waaronder de Groningse Ripperda`s, bewoond te zijn geweest, werd het kasteel als gemeentehuis in gebruik genomen. Een paar jaar geleden kwam daar een einde aan. Sindsdien is het weer een familiehuis, dat op afspraak toegankelijk is en voor evenementen gebruikt kan worden.