Kasteel Rosendael

Rozendaal, Gelderland

Openingstijden
11:00-17:00 uur
Entree

Activiteit, inclusief kasteel en parkbezoek:
Volwassenen € 12,50
Kinderen 4 t/m 18 Jaar:  8,25
Donateurs GLK en MJK: € 3,00

Contact

026 364 46 45

www.glk.nl/Rosendael

Adres

Rosendael 1

6891 DA Rozendaal

  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden

Speuren en spelen in park en kasteel Rosendael tijdens Pinksteren

Ontdek het park en kasteel met de verschillende activiteiten op de Beleef!plattegrond. Durf jij te rennen over de Bedriegertjes, kan jij een boomhut bouwen met de takken uit het bos, ontdek de waterdiertjes in de bosvijver en ga op zoek naar dierensporen. Kan jij de schat vinden met behulp van onze schatkaart? Trek je schoenen uit en loop ook over ons blotevoetenpad. Leer zelf de geschiedenis van het kasteel kennen en doe mee met de activiteiten in het Beleef!souterrain.

 

Rondleidingen in het kasteel starten tussen 11.30 en 16.00 uur op diverse tijden, ter plekke reserveren.

Bijzonderheden
  • U kunt parkeren tegenover de ingang van Park Rosendael (gratis)
  • Het kasteel is mindert toegankelijk voor minder-validen, het park is uitstekend toegankelijk
Twee eeuwen lang was Rosendael een residentie van de hertogen van Gelre. In 1516 verloor het die functie en werd verpand aan Gerrit van Scherpenzeel. Het kasteel had inmiddels erg te lijden gehad onder oorlogsgeweld en Gerrit en zijn zoon hebben flink wat herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren. Na hen werd Rosendael eigendom van de familie Van Dorth, die eerst een groot woonhuis aan het kasteel toevoegde en daarna veel tijd en energie in de aanleg van de omringende tuinen stak.
Via vererving kwam Rosendael in bezit van de familie Van Arnhem. In de achttiende eeuw werden opnieuw flinke verbouwingen uitgevoerd, waarbij op het voorplein twee bouwhuizen verrezen. De oude donjon bleef gehandhaafd om de band met de middeleeuwen zichtbaar te laten. Het huis werd in de negentiende eeuw gebruikt voor permanente bewoning en dat vroeg opnieuw om aanpassingen. Aan de zuidzijde werden aaneengesloten salons ingericht en aan de oostkant een veranda.
In 1945 kreeg Rosendael het zwaar te verduren. Een grote restauratie in 1977 zorgde ervoor dat de donjon zijn achttiende-eeuwse uiterlijk weer terugkreeg.