Huis Verwolde

Laren, Gelderland

Openingstijden
12.00-17.00 uur
Entree

Entree huis:
€ 8,50 volwassenen
€ 5,00 4 t/m 18 jaar

Entree onderhuis:
€ 5,00 volwassenen
€ 3,00 4 t/m 18 jaar

Museumkaart en donateurs GLK gratis

Adres

Jonker Emilelaan 4

7245 TL Laren

  • Niet toegankelijk voor mindervaliden

Rondleiding waarin de butler in de eetkamer inzicht geeft in de geheimen en de fijne kneepjes van het organiseren van een perfect diner. 

In de twintiger jaren waren diners van groot belang voor het onderhouden van zakelijke contacten en het leggen van nieuwe relaties. Het was ook een gelegenheid om familie en vrienden te ontmoeten. Pronken stond hierbij hoog in het vaandel. Daarom was het uiterst belangrijk dat alles tot in de puntjes geregeld was. De tafelschikking, het porseleinen servies, het kristallen glaswerk, het tafelzilver en het “pièce de milieu”, alles straalde de rijkdom en de verfijnde smaak van de familie van der Borch uit. De vrouw des huizes nam persoonlijk alle belangrijke beslissingen hierin en zag streng toe op de details van de uitvoering. Het was de taak van de butler om dit alles te realiseren. 

De huidige barones Van der Borch van Verwolde stelt de prachtig gerestaureerde moestuin en boomgaard van het landgoed open.

Bijzonderheden

parkeerplaats aanwezig

Het huidige huis Verwolde, waarvan de naam verwijst naar `bosrijke omgeving`, is in 1776 gebouwd als herenhuis op de plaats van een middeleeuwse voorganger. Net tweehonderd jaar later kwam het huis in handen van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het is onder leiding van een gids te bezoeken en ook de tuin is opengesteld. De rest van het landgoed is in particuliere handen.

Verwolde was oorspronkelijk in handen van de Heren van Keppel. In de veertiende eeuw was een Derck II van Keppel eigenaar van het huis. Toen de familie in mannelijke lijn uitstierf, erfde het huis aan andere families. Aan het begin van de zestiende eeuw werd het huis bijna volledig verwoest bij een belegering. Volgens het verslag van die gebeurtenis werd Verwolde door maar liefst drie grachten beschermd. Toch kon dat een slechte afloop niet voorkomen. De verdedigers moesten zich overgeven en het kasteel werd afgebroken. Op dezelfde plek verrees een nieuw gebouw, een rechthoekige hoofdburcht met een poortgebouw. Dit viel echter ten prooi aan de woede van de Spaanse troepen. Het werd toen maar deels hersteld en kreeg vooral een agrarische functie.
In 1738 werd Evert Jan van Goltstein, de burgemeester van Zwolle, eigenaar van het landgoed. Daardoor kon zijn schoonzoon lid worden van de Ridderschap. Een huis stond er toen niet meer op het landgoed: dat werd in 1776 door een kleinzoon gebouwd en diens familie bleef eigenaar tot in de twintigste eeuw.