Kasteel De Essenburg

Hierden, Gelderland

Openingstijden
11.00 - 16.00
Contact

0341 451841

www.kasteelessenburgh.com

Adres

Zuiderzeestraatweg 199

3849AE Hierden

Officiele opening
Open Dag van het Kasteel samen met ons! Kom om om 11:00 uur luisteren naar een spannend verhaal over de Essenburg. 

Verhalen Vertelevenement locatie!
Schrijfster Agave Kruijssen leest een verhaal voor over Kasteel de Essenburg, geschreven speciaal voor Dag van het Kasteel.
Natuurlijk is het kinderboek, met daarin ook acht andere verhalen te koop.

  • Aanvullende kinderactiviteiten: kasteel springkussen en een speurtocht
  • Levende Historie Harderwijk en een aantal kraampjes
  • Rondleiding door het kasteel
  • Koffie drinken, lunch vanaf 12.00 uur

Naast de reguliere menukaart is er een speciale Dag van het Kasteel kaart met makkelijke lunch zoals sandwiches, fruitsalade, flesjes water en sinaasappelsap. 
Fietsers kunnen dit ter plaatse nuttigen of meenemen.

Bijzonderheden
  • Parkeren op het landgoed
  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden
Al in de dertiende eeuw zou hier een huis gestaan hebben maar het huidige kasteel is zeventiende-eeuws. Het rechthoekige gebouw heeft een ingangstoren die hoog boven het dak uitsteekt. Het gebouw zou in 1652 door Marten Coolwagen zijn gebouwd. Later komt het in bezit van Anthony van Westervelt, burgemeester van Harderwijk. Hij laat een park ontwerpen gebaseerd op de tuinen van het Louvre. Zijn zoon Heribert studeerde aan de Harderwijkse universiteit, was een man van de letteren en bracht het ook tot burgemeester van zijn geboortestad. Via zijn nichtje kwam het huis in bezit van Samuel Johannes baron Sandberg, lid en voorzitter van de Tweede Kamer en gouverneur van Luik. Door de Belgische opstand van 1830 moest hij die stad ontvluchten en vestigde zich toen op de Essenburg.
Na jaren leegstand kocht Johanna Goekoop-De Jongh het landgoed, vernieuwde het huis en verfraaide de tuinen. Daarna wisselde de Essenburg een aantal malen van eigenaar tot het in handen kwam van een religieuze orde, die nog steeds een deel van het landgoed gebruikt. Een deel van de gebouwen doet dienst als hotel en centrum voor cursussen, ateliers etc.