Kasteel De Essenburg

Hierden, Gelderland

Openingstijden
11.00 - 16.00 uur, Vertel Evenement 12.00 - 15.00 uur
Entree

Volwassenen € 2,50
Kinderen tm 11 jaar gratis

Contact

0341 451841

www.kasteelessenburgh.com

Adres

Zuiderzeestraatweg 199

3849AE Hierden

  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden

Officiele opening Dag van het Kasteel
Open op 11.00 uur stipt Dag van het Kasteel samen met ons en de Ridders van Gelre! 
Kom luisteren naar een spannend verhaal over de Essenburgh en swing mee op het openingsnummer. 

Verborgen Verhalen Vertelevenement locatie!
Schrijfster Agave Kruijssen leest haar erhaal voor over Phine en Inga die stiekem op bezoek gaan bij hun buurmeisje op Kasteel de Essenburgh, geschreven speciaal voor Dag van het Kasteel. Tussen 12.00 en 15.00 uur.

  • Aanvullende kinderactiviteiten: kasteel springkussen en een speurtocht
  • Levende Historie Harderwijk en een aantal kraampjes
  • Rondleiding door het kasteel
  • Koffie drinken, lunch vanaf 12.00 uur

Naast de reguliere menukaart is er een speciale Dag van het Kasteel kaart met makkelijke lunch zoals sandwiches, fruitsalade, flesjes water en sinaasappelsap. 
Fietsers kunnen dit ter plaatse nuttigen of meenemen.

Onderdeel fietsroute Essenburgh - Schouwenburg - Zwaluwenburg - Ijsselvliedt

Bijzonderheden

Parkeren op het landgoed

Al in de dertiende eeuw zou hier een huis gestaan hebben maar het huidige kasteel is zeventiende-eeuws. Het rechthoekige gebouw heeft een ingangstoren die hoog boven het dak uitsteekt. Het gebouw zou in 1652 door Marten Coolwagen zijn gebouwd. Later komt het in bezit van Anthony van Westervelt, burgemeester van Harderwijk. Hij laat een park ontwerpen gebaseerd op de tuinen van het Louvre. Zijn zoon Heribert studeerde aan de Harderwijkse universiteit, was een man van de letteren en bracht het ook tot burgemeester van zijn geboortestad. Via zijn nichtje kwam het huis in bezit van Samuel Johannes baron Sandberg, lid en voorzitter van de Tweede Kamer en gouverneur van Luik. Door de Belgische opstand van 1830 moest hij die stad ontvluchten en vestigde zich toen op de Essenburg.
Na jaren leegstand kocht Johanna Goekoop-De Jongh het landgoed, vernieuwde het huis en verfraaide de tuinen. Daarna wisselde de Essenburg een aantal malen van eigenaar tot het in handen kwam van een religieuze orde, die nog steeds een deel van het landgoed gebruikt. Een deel van de gebouwen doet dienst als hotel en centrum voor cursussen, ateliers etc.