Huis te Maarn

Maarn, Utrecht

Openingstijden
10:00 - 16:00 uur
Adres

Amersfoortseweg 2A

3951LB Maarn

  • Alleen tuin te bezichtigen
  • Geen bezoekerstoilet
  • Beperkt toegankelijk voor mindervaliden

In de bossen bij Maarn op een prachtige plek staat dit idyllische huis. Waan u even in Amerika en neem deel aan de rondleiding door de tuin om:

  • 11.00 – 12.00 uur 
  • 14.00 – 15.00 uur

LET OP: u hoeft zich niet op te geven voor de rondleiding. Maar vol = vol.

Imker vertelt tussen 11.00 en 15.00 uur over bijen die op het landgoed gehouden worden. Kijk op http://twobee.dreamhosters.com

Bijzonderheden

Alleen tuin is opengesteld.
Geen parkeermogelijkheden op terrein, parkeren in de buurt.

Verleden

Tussen 1906 en 1907 kocht het echtpaar Blijdenstein-van Heek een heidevlakte bij Maarn. Ze lieten er een park aanleggen in de nieuw-architectonische stijl. Ontwerper was tuinarchitect Pieter Wattez (1871-1953) die vooral in Twente veel tuinen en parken had aangelegd. Willem Blijdenstein en Lida van Heek waren telgen uit Twentse textielfamilies. Maar Blijdenstein zelf werd bankier in Londen. Het landgoed heette in de beginjaren `Hampstead Heath` naar het Londense park.
Centraal in het geometrische ontwerp lag een kunstmatige heuvel waarop de familie een eenvoudig theehuis liet bouwen, ‘De Verrassing` genaamd. Er werd een druppelvormig grasveld aangelegd met vier zichtlijnen omzoomd door bomenstroken. Verder werden de heidevelden beplant met bossen. Huis te Maarn is een van de laatste grootschalige buitenplaatsen die voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd werden. Nog steeds omvat het landgoed 180 hectare bos, 9 hectare heide en 6 hectare parkweide.
In 1915 werd gestart met de bouw van het landhuis dat er nu nog staat. Het theehuis werd verplaatst naar de tennisbaan in het park en staat daar nog steeds. Architect Jan Stuyt (1868-1934) ontwierp het landhuis. Nadat ze een aantal schetsen had afgekeurd, koos het echtpaar voor een palladiaans ontwerp: een navolging van de villa’s van Andrea Palladio (1508-1580). Het landhuis heeft witgepleisterde muren en een halfronde porticus met vier kolossale ionische zuilen aan de achterzijde: een bouwstijl die ook aansluit bij de koloniale huizen in Amerika.
Oorspronkelijk had het huis een overstekende dakrand en een balustrade. Die bleek te zwaar en veroorzaakte scheuren in de muren. Stuyt ontwierp ook de bijgebouwen: de chauffeurswoning, een garage en paardenstal. In 1920 werd er een oranjerie aan toegevoegd. Het huis werd aanvankelijk gebruikt als zomerhuis, maar vanaf 1923 werd het permanent bewoond door de familie.

Heden

Na 1940 heeft het huis verschillende functies gehad: een kindertehuis, rusthuis en hotel. Sinds 1997 is het huis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning. Kleinkinderen van het echtpaar Blijdenstein-van Heek wonen er momenteel. Het gebied is grotendeels opengesteld voor wandelaars, maar het terrein direct rondom het huis is privé.