Kasteel Huis Bergh

's Heerenberg, Gelderland

Openingstijden
12:00 - 16:30 uur
Entree

Kinderen €8,50
Volwassenen €13,50
Museumjaarkaart geldig

Contact

0314 661 281

www.huisbergh.nl

Adres

Hof van Bergh 8

7041 AC 's Heerenberg

Meet & Greet met schrijvers van historische kinderboeken

De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn schrijvers van historische jeugdboeken. Het genootschap bestaat al meer dan vijftien jaar en inmiddels hebben de leden al heel wat boeken op hun naam staan. Deze boeken gaan over verschillende periodes in de geschiedenis, van de prehistorie tot de Tweede Wereldoorlog. Over grote en kleine gebeurtenissen.

Op een spannende speurtocht door het kasteel kunnen kinderen en hun ouders deze schrijvers ontmoeten. De schrijvers zijn te vinden op allerlei mooie plekjes in en nabij het kasteel.

Het kasteel in ‘s-Heerenberg is één van de grootste waterburchten van Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker. Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.
In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken.
Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht.
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.
Het kasteel Huis Bergh kent een bewogen bouwgeschiedenis. Sinds de 12e eeuw is het kasteel al vele malen van uiterlijk veranderd en hebben er talloze addities plaatsgevonden. Ook is het al twee keer afgebrand geweest, waarvan de laatste keer nog vrij recent: in 1939.