Het verhaal van Overijssel

De verscheidenheid aan landschappen en fraaie buitenplaatsen maakt Overijssel tot een prachtige provincie. De halfopen landschappen bestaan uit weilanden met houtwallen en heggen, waardoor het landschap het karakter krijgt van een toneel met coulissen. 

Op dit toneel vind je meer dan 100 landgoederen van voor de negentiende eeuw. Daarnaast zijn er 120 landgoederen die na 1850 zijn gebouwd. Dit zijn de ontginnings- en fabrikantenlandgoederen, een rechtstreekse erfenis van de Industriële Revolutie in ons land. Ook zijn er buitenplaatsen met een unieke geschiedenis en een afwijkende naam: de zogenaamde havezaten en spiekers. 

Overijssel is rijk aan historische landgoederen

Lees meer over deze bijzondere buitenplaatsen in onze brochure Dwars door Overijssel, waar wij ook vier prachtige fietsroutes hebben uitgezet. Haal de brochure bij VVV's of de deelnemers, of download hem onder aan deze pagina.


Download hier de programmafolder met alle programma's en praktische informatie over de Overijsselse Dag van het Kasteel deelnemers, en de Dwars door Overijssel brochure met mooie fietsroutes.