Ontvangt u de nieuwsbrief van de Nederlandse Kastelen Stichting al?

Schrijf u nu in!

In beeld

Aftermovie inspiratiemiddag

April 9, 2018, 7:30 p.m.

NIEUW videoserie! BEKIJK ONZE AFTERMOVIE van de inspiratiemiddag op Kasteel Doorwerth...


Verborgen Verhalen Verteld

Feb. 22, 2018, 10:45 a.m.


NIEUW videoserie #VerborgenVerhalenVerteld. BEKIJK HET FILMPJE en ontdek het verborgen verhaal van Kasteel Doorwerth...


Nieuws

Kasteel Amerongen vanuit de lucht

April 17, 2018, 9:29 a.m.

Bekijk Kasteel Amerongen, deelnemer Dag van het Kasteel 2018, vanuit de lucht....

Kasteel Middachten

April 17, 2018, 9 a.m.
Kasteel Middachten

In de media

Negen kastelen decor Storytelling Evenement MONUMENTAAL

April 16, 2018, 9:52 a.m.

Negen kastelen decor Storytelling Evenement. MONUMENTAAL MAGAZINE. Dit artikel is afkomstig uit nationaal magazine MONUMENTAAL. www.monumentaal.com

Ga naar bericht

In de media

Kasteel Amerongen perfecte locatie voor concerten MONUMENTAAL

April 16, 2018, 9:40 a.m.

Kasteel Amerongen perfecte locatie voor concerten. Een Huys vol muziek. MONUMENTAAL MAGAZINE. Dit artikel is afkomstig uit nationaal magazine MONUMENTAAL. www.monumentaal.com

Ga naar bericht

Archeotrail in Overijssel

April 11, 2018, 10:30 a.m.

Volg op Dag van het Kasteel een unieke masterclass Archeologie! Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout nemen je mee op een archeotrail langs vier kastelenvindplaatsen in Overijssel. Ter plekke vertellen deze deskundigen alles over de locatie en het kasteel dat er ooit gestaan heeft. Op het programma staan:

Hunenborg

Huys Hengelo

Hondeborg

Waardenborg

Meer info volgt!

#Archeotrail

Kasteel Rosendael

April 10, 2018, 9:24 a.m.
Blog kasteel Rosendael

Bosch en Vaart

April 3, 2018, 8:05 a.m.
Blog Afbeelding Bosch en Vaart

Kasteel de Essenburgh

March 28, 2018, 8:11 a.m.
Kasteel de Essenburgh

Dank! Steun aan Dag van het Kasteel

March 21, 2018, 9:21 a.m.
Wij bedanken het K.F. Heinfonds  zeer hartelijk voor de steun ten behoeve van Kasteelgeheimen Utrecht.
Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt Dag van het Kasteel Gelderland, daarvoor ook heel veel dank.
Prins Bernhard CultuurfondsKF Hein Fonds

Borg Ewsum

March 13, 2018, 11:56 a.m.
Blog Borg Ewsum Thumbnail

Dank! Steun aan Dag van het Kasteel

March 2, 2018, 8:59 a.m.
Wij bedanken de Overijsselse Kastelenstichting en de Ridderschap van Overijssel zeer hartelijk voor de herhaalde steun aan Dag van het Kasteel Overijssel. 
Overijsselse Kastelenstichting             Ridderschap van Overijssel

Het Lira Fonds steunt het Storytelling evenement in Gelderland. 9 Bekende auteurs van het collectief Schrijvers van de Ronde Tafel schrijven een verhaal over een van onze deelnemers. Op Dag van het Kasteel zullen zij ter plaatse zijn en voordragen uit eigen werk.

Lira Fonds
 
De Ridderschap van Utrecht steunt Dag van het Kasteel Utrecht voor de tweede maal, daarvoor ook veel dank. Ook bedanken wij Boei en Nico de Bont voor hun steun. Dankzij deze onmisbare steun van lokale partners kunnen wij nog meeractiviteiten ontplooien op Dag van het Kasteel en producten maken zoals de fietsroutebrochures.  

In de media

Alden Biesen Vlaamse deelnemer Dag van het Kasteel 2018 MONUMENTAAL

Feb. 22, 2018, 9:07 a.m.

Alden Biesen Vlaamse deelnemer Dag van het Kasteel 2018 MONUMENTAAL MAGAZINE. Dit artikel is afkomstig uit nationaal magazine MONUMENTAAL. www.monumentaal.com

Ga naar bericht

Dag van het Kasteel campagnebeeld 2018

Feb. 19, 2018, 2:20 p.m.
ansichtkaart 2018

Op de Dag van het Kasteel inspiratiemiddag afgelopen vrijdag 16 feb. op Kasteel Doorwerth hadden de 70 aanwezige eigenaren, beheerders en vrijwilligers een bijzondere primeur: het campagnebeeld 2018 werd onthuld. Naast posters en advertenties hebben we dit jaar mooie ansichtkaarten. 

VERBORGEN VERHALEN VERTELD

Sept. 28, 2017, 1:39 p.m.

is het thema van de Dag van het Kasteel 2018. 

Alle kastelen en buitenplaatsen herbergen een schat aan verhalen. Spannende verhalen, kleine of grote verhalen, verhalen uit het verleden en hedendaagse verhalen. Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met VERBORGEN VERHALEN VERTELD beleeft u op 21 mei 2018 deze minder bekende kanten van (het leven en werken op) kastelen en buitenplaatsen.

Sandenburg DvhK 2017Huis te maarn

Bijna 80.000 bezoekers Dag van het Kasteel 2017

June 14, 2017, 7:24 a.m.

De tiende editie van de door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) georganiseerde Dag van het  Kasteel trok dit jaar 79.500 belangstellende bezoekers. Op tweede pinksterdag werden bezoekers welkom geheten op kastelen en buitenplaatsen in heel het land en zelfs over de grens in België en Duitsland. Onder het recordaantal van 121 deelnemers bevonden zich museale kastelen en buitenplaatsen, maar ook veel particuliere locaties die alleen tijdens de Dag van het Kasteel de toegangspoort openen.

Voor alle generaties werd er een breed scala aan activiteiten georganiseerd. Spannende verhalen werden verteld en nagespeeld, voor de geïnteresseerden deelden historici tot in detail hun kennis, er werden producten van eigen bodem aangeboden en er waren speciale openstellingen. Het thema dit jaar was ‘Rondom Kasteel en Buitenplaats’ waardoor het  accent op ‘buiten’ en niet ‘binnen’ lag, maar toch kon een enkel huis ook van binnen worden bekeken. Dat is een zeldzaamheid omdat veel deelnemende buitenhuizen nog particulier bewoond worden. 

Speciale aandacht was er dit jaar voor de kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en Groningen waar bezoekers een gratis kastelengids met extra informatie en fietsroutes kregen. Ook in Overijssel werden deze brochures uitgedeeld wat terug te zien was aan het aantal fietsende bezoekers dat op de been was.

De Dag van het Kasteel is een initiatief van de Nederlandse Kastelenstichting, Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats en wordt mede mogelijk gemaakt door (regionale) partners, het Fonds voor Cultuurparticipatie, en alle deelnemers en hun vrijwilligers.

Foto links Fogelsangh-State, foto rechts Ridderhofstad Weerdesteyn

 fogelsangh-State       Ridderhofstad Weerdesteyn

13500+ bezoekers Overijssel Dag van het Kasteel

June 9, 2017, 12:21 p.m.
Dag van het Kasteel 2017 in Overijssel met meer dan 13500 bezoekers een groot succes

Nieuw Rande (foto Andre Russcher)

De Dag van het Kasteel op tweede pinksterdag, die voor de 10e keer georganiseerd werd door de Nederlandse Kastelenstichting met steun van regionale partners, trok alleen al in Overijssel ruim 13500 bezoekers. Dat is 3x zoveel als in 2016! Veel landgoederen verspreid over Salland,  het Vechtdal en Twente waren die dag opengesteld. Het waren waardevolle ontmoetingen tussen bezoekers en landgoedeigenaren en landgoedbeheerders. Zij verleenden toegang tot zelden opengestelde landgoederen en verwelkomden bezoekers, die er vanwege het mooie weer veelal met de fiets erop uitgetrokken waren.

De gratis brochure ‘Dwars door Overijssel’ van de Nederlandse Kastelenstichting met een 4-tal fietsroutes maakte het extra aantrekkelijk om er met dat mooie weer opuit te trekken. 

Ter plekke waren vaak een rondleidingen georganiseerd om belangstellenden mee te nemen rondom de buitenplaats, waar verrassende vijverpartijen, bijzondere tuinaanleg en ander natuurschoon te ontdekken was. Op andere landgoederen kon men achter de muren weer moestuinen bekijken met vaak nog koffie, thee en high tea-hapjes. Door het thema dit jaar ‘Rondom Kasteel en Buitenplaats’ lag het accent op ‘buiten’ en niet ‘binnen’. Toch kon een enkel huis ook van binnen worden bekeken., wat een zeldzaamheid is omdat de huizen vaak nog particulier bewoond worden.

In Salland waren opengesteld Landgoed Windesheim en de buitenplaatsen Spijkerbosch, Zorgvliet en de Gelder. Unieke kansen om eens een kijkje te nemen op plekken die anders niet toegankelijk waren. Kasteel de Haere en Landgoed Nieuw Rande hadden naast een heerlijk terras nog muzikaal vermaak.

In het Vechtdal waren te bezichtigen buitenplaatsen Den Berg, De Colckhof, de landgoederen Vilsteren, Den Alerdinck en de Horte evenals Museum de Fundatie op Kasteel Het Nijenhuis.

In Twente waren de tuinen van Weldam, Warmelo, Singraven en Twickel open. Speciaal voor deze dag waren tuin en moestuin van Het Nijenhuis in Diepenheim te bezoeken evenals de tuinen van de Bellinckhof in Almelo. Net over de grens bij Enschede was Burg Hohes Haus in Heek-Nienborg ook zeker een bezoek waard. 

Vilsteren (foto Andre Russcher)

Foto's Andre Russcher. boven Nieuw Rande, onder Vilsteren

In de media

Kijk om je heen als je een kasteel binnen stapt! HERENHUIS artikel

May 3, 2017, 10:33 a.m.

Herenhuis magazine

Ga naar bericht

In de media

Dag van het Kasteel special in lente editie MONUMENTAAL MAGAZINE

April 21, 2017, 10:51 a.m.

Dag van het Kasteel special in lente editie MONUMENTAAL MAGAZINE

Ga naar bericht