Thema

Rondom Kasteel & Buitenplaats

  • BELEEF de rijke geschiedenis, het kasteelleven, de weelde van de buitenplaats

  • DWAAL ROND in een magische omgeving waarin cultuur en natuur samensmelten

  • ONTDEK hoe het er tegenwoordig aan toe gaat rondom kastelen en buitenplaatsen.  Hoe kastelen en buitenplaatsen nog altijd met passie worden bewoond en onderhouden

Een kasteel of buitenplaats is altijd indrukwekkend. Ze zijn daar immers speciaal voor ontworpen. Een stoer kasteel, een romantisch buitenhuis of een statig landgoed, het zijn allemaal architectonische hoogstandjes.

Maar hier houdt het niet op…. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer.

Kastelen en buitenplaatsen hebben niet alleen hun stempel gedrukt op de direct omgeving. Parken en bossen waren onderdeel van de kasteelplaats of buitenplaats. Ook met het dorp en de kerk hadden deze huizen vaak een belangrijke relatie. 

In 2017 staat alles rondom eens in de spotlight

Waarom Dag van het Kasteel?

Waarom organiseren wij al tien jaar lang elk jaar een Dag van het Kasteel? Omdat wij willen laten zien dat behoud van dit culturele erfgoed van belang is voor iedereen. Door een dag in het jaar kastelen en buitenplaatsen in de spotlight te zetten, geven we meer bekendheid aan deze monumenten. Op deze dag vertellen eigenaren, beheerders, medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen de verhalen van hun geliefde monument. 

De Dag van het Kasteel is een uniek evenement. En wel hierom:

  • Het is de enige erfgoedmanifestatie die helemaal draait om kastelen en buitenplaatsen. Op deze dag kan iedereen deze monumenten bezoeken. Ook veel kastelen en buitenplaatsen die doorgaans niet toegankelijk zijn omdat ze in gebruik zijn, bijvoorbeeld als kantoor of woonhuis, openen hun poorten.

  • Op de Dag van het Kasteel kun je ontdekken dat we heel veel verschillende soorten kastelen en buitenplaatsen hebben in Nederland, die allemaal bijzonder en waardevol zijn, waar we zorgvuldig mee om moeten gaan in het heden en die we moeten koesteren voor de toekomst; van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede. 

  • De verhalen achter de gebouwen wordt verteld aan de hand van een thema. Dit jaar RONDOM KASTEEL EN BUITENPLAATS

  • De Dag van het Kasteel is een ervaring die je bijblijft. Het is een leuke dag voor jong en oud waarop je de verhalen over kastelen en buitenplaatsen ontdekt en van alles leert over (het leven in) deze bijzondere woningen.