Utrecht is een echte kastelen- en buitenplaatsenprovincie. De geschiedenis van Utrecht en de ontwikkeling van het Utrechtse landschap zijn nauw verweven met deze bijzondere monumenten. Op de Dag van het Kasteel openden verschillende Utrechtse kastelen en buitens de poorten. Bekijk hier een impressie van de dag.

In Utrecht vind je nog zo’n 285 kastelen en buitenplaatsen!

Nog altijd nemen veel van de Utrechtse kastelen en buitenplaatsen een bijzondere plek in. Zoals het landgoed Amelisweerd, aan de rand van de stad Utrecht, dat geregeld in het nieuws komt. Amelisweerd heeft als een anker in de tijd gefunctioneerd, waardoor het nu zeer populair is als onofficieel stadspark. Maar het ligt ook tegen het drukste verkeersknooppunt van Nederland aan, dat overbelast is en uitgebreid moet worden. Dit levert spanning op tussen regionale vervoersbelangen en het belang van stedelijke recreatie, natuurbescherming en het behoud van cultureel erfgoed. Op de Dag van het Kasteel is ook voor deze kant aandacht. Bovenal is het natuurlijk een dag om kastelen en buitenplaatsen te beleven: je luistert naar de verhalen, ziet de grandeur, proeft historische lekkernijen en ontdekt het belang van buitenplaats in het heden. 


Download hier de programmafolder en de brochure met informatie en mooie fiets- en wandelroutes langs verschillende Utrechtse deelnemers.